Můj příběh

,, Jsem milovnice vína  a prozradím Vám, jak se díky mým radám jednoduše zorientujete ve světě vín a objevíte to pravé pro každou příležitost."

Jak jsem se zamilovala do vína

Dnes už umím vybrat víno pro hezký večer s partnerem, nebo to, které podtrhne a doplní chuť jídla nebo víno jako dárek pro přátele. Vím, kde pořídit to pravé, které Vám pohladí chuťové pohárky a zároveň nezruinuje peněženku. 

Miluji, když otevřu lahev vína a začne se linout vůně, která s sebou nese celý příběh vína od kuličky hroznové révy. A ještě víc si užívám chvíle, kdy mohu sdílet moje zkušenosti a poznatky s účastníky degustací nebo známými a vtáhnout je tak do toho krásného vínového světa. 

Na první pohled to vypadá, že svět vín je velmi složitý a člověk se v něm úplně ztrácí. Ale není to tak úplně pravda, s mojí pomocí se ve světě vín jednoduše zorientujete. 

Vyznala jsem se vínech odjakživa? Vůbec ne:) 

Vždy jsem víno popíjela, ale uměla jsem rozpoznat jen bílé od červeného, později víno suché nebo polosuché. V restauraci jsem byla vždy ztracená. Cítila jsem se zvláštně, když jsem měla ochutnat víno, které jsme vybrali. Opakovala jsem to, co jsem viděla u ostatních- přivoněla, zatočila skleničkou a napila se... 

Nevěděla jsem, co mám cítit, jak má konkrétní víno chutnat, co od něho očekávám? Vlastně jsem jen věděla, jestli se dá vypít nebo ne a možná bych ani nepřiznala, kdyby mi nechutnalo. 

Styděla jsem se zeptat na věci, které mě zajímaly a když jsem sebrala odvahu a zeptala se..tak jsem stejně odpovědi nerozuměla. Neznala jsem jazyk vína a tak pojmy jako vyvážená kyselinka, plné tělo, klaret, víno barikové...byly pro mě španělskou vesnicí. 

Ale popravdě, zas tak moc mi moje neznalost nevadila. 

Zajímá Vás, jak se tedy ze mě mohla stát žena, kterou svět vín nadchl? Čtěte dál... 

Bylo to na jaře roku 2013. Změnila jsem zaměstnání a dostala jsem šanci pracovat s víny z Argentiny a Uruguaye. Součástí mé práce bylo pořádání degustací jihoamerických vín a provázení těmito degustacemi. Byla jsem hozená do vody a musela se rychle naučit plavat.

Dnes můžu poděkovat majiteli firmy za to, že mě přijal, dal mi možnost s víny pracovat a hlavně, že mi důvěřoval, že to zvládnu. 

Začátky byly úsměvné... 

Moje první degustace vypadaly tak, že jsem se nazpaměť naučila informace o vínech, vinařství, zemích původu, atd. Bylo celkem náročné si vše pamatovat, když neznáte souvislosti, nemáte napitá vína... Samozřejmě jsem degustovaná vína ochutnala dopředu a moc mi chutnala:), ale všechno se mi to pletlo... 

Nedokázala jsem v té době rozpoznat, o kterou odrůdu vína se jedná, které vůně a chutě se k tomuto vínu pojí. Musela jsem si přečíst, jaké chutě a vůně mám vnímat a pak jsem se zuby nehty snažila, abych popsané vůně cítila. Popravdě...Hlavní vůni i chuť jsem jakžtakž dokázala vnímat, ale další nuance byly pouze v mé představivosti... 

Aby toho nebylo málo, tak účastníky degustace byli vesměs vysoce postavení manažeři-muži 🙂 Často muži, kteří víno měli rádi, hodně o něm věděli a rádi si rýpli. Děsila jsem se toho, že něco zapomenu, že nebudu znát odpovědi na otázky...a do toho jsem žena:) Dlouhé vlasy, krátký rozum... ale usmívá se hezky... to bylo to první, co většině mužů asi blesklo hlavou...:-) 

Cítila jsem se hrozně...

Jak to změnit?

Rozhodla jsem se, že udělám vše proto, abych o jihoamerických vínech věděla co nejvíce a abych si degustace mohla začít užívat a nemusela se strachovat každé otázky. 

Šlo to pomalu. Nemohla jsem se ze začátku dostat k úplnému základu, pořád jsem narážela na odborné výrazy profesionálů. 

Ale nevzdala jsem to... 

Přečetla jsem spoustu literatury, vzdělávala se (kromě jiného i u jedné z nejlepších českých degustátorek Ivety Steinerové), účastnila se degustací, chodila na výstavy vín, jezdila do Valtic kvůli školení na různá témata.

Byla jsem se podívat ve vinařstvích v Argentině, Uruguayi, Toskánsku, Německu, v moravských i českých vinařstvích. Měla jsem i velké štěstí, že jsem potkala profesionály z oboru, kteří mi podali pomocnou ruku a hodně mě naučili a vlastně učí dodnes a za to jim moc děkuji. 

Začala jsem se na víno dívat jinak, začala jsem s ním žít. 

Stále jsem ochutnávala, objevovala skryté vůně a chutě, porovnávala jednotlivé odrůdy a vinařské oblasti. 

Musela jsem se naučit být trpělivá, zpomalit a nechtít všechno hned.:-) A to nebylo a není jednoduché.:-) 

Po nějaké době vše začalo zapadat do sebe a mně už nešlo v první řadě jen o to, jestli budu schopná zodpovědět dotazy účastníků degustace. 

Zjistila jsem, že tohle je moje vášeň, že mě svět vín neskutečně baví!

Úplně jsem změnila koncept degustací. Začala jsem vybízet klienty, aby se na víno nedívali jako na produkt a nehledali, kolik má zbytkového cukru, kyselinek atd...navrhuji jim, ať se dívají na víno jako na živý organismus a ať odloží telefony, na chvilku se zastaví a začnou víno vnímat svými smysly... 

A víte co? 

Ono to začalo lidi bavit. Dokonce i ty vysoké manažery, kteří předtím měli pocit, že ví vše a já jim nemám, co předat.:-) 

Dnes je ze mě milovnice vína, víno se stalo součástí mého života. 

Aby se i pro vás stalo víno srdeční záležitostí, je potřeba se zamilovat do života. Užívat si ho plnými doušky, vnímat všechny vůně, chutě, emoce dané chvíle.

Žít tady a teď. 

Dát občas přednost svým smyslům a přestat vnímat všechny myšlenky na to, co musím, nestihla jsem....atd. Prostě zpomalit, radovat se ze života s lidmi, které máte rádi a vychutnávat si každý okamžik života, protože je jedinečný a už se nikdy nevrátí. 

Není potřeba, abyste byli zkušení degustátoři nebo sommeliéři. Nepotřebujete znát všechny odborné výrazy, ani poměry kyselinek a zbytkového cukru. Lepší je znát sám sebe a vědět, co Vám chutná. 

Mojí vášní je hledat na víně to krásné, sdílet tuto lásku, nadchnout Vás tímto nádherným světem a ukázat Vám, jak se jednoduše ve světě vín zorientovat. A proto jsem pro Vás vytvořila 6týdenní online kurz Seznamka s vínem.